Wiezijnwij

AWA’85

AWA’85 staat voor Amateur Wijnmakers Apeldoorn, opgericht in 1985. Oorspronkelijk was het een club van wijnmakers, maar sinds de jaren ’90 is er een steeds groter wordende groep bierbrouwers actief.

Clubavonden

De leden komen maandelijks op de Clubavond bij elkaar. Deze Clubavonden hebben een thematisch karakter; zo is er bijvoorbeeld elk jaar een eigen bierfestival, de barbecue, een excursie, de mosselavond, de rookavond (waar zelfgerookte -vis, -vlees, -paling en rookbier wordt geproefd) en zijn er diverse wijnkeuringen.

Een aantal keren per jaar is er een extra clubavond met de focus op bierbrouwen. Hier worden de door de brouwers zelfgebrouwen bieren gekeurd.

Bier brouwen

Uniek in amateur-bierbrouwend Nederland is dat de brouwers niet thuis, maar maandelijks in het clubgebouw brouwen. Hier zijn alle voorzieningen aanwezig (schrootmolen, een gasleiding, ketels, koelers, een hapje-en-een-drankje) en doordat er altijd wel meerdere ervaren brouwers aan het werk zijn is de instap voor nieuwe brouwers zeer laagdrempelig.

Ook kunnen de brouwers voor voordelige prijzen via de club hun grondstoffen inkopen.

Bieren

AWA’85 brengt diverse bieren op de markt, zoals het Apeldoorns Stadsbier, het Apeldoorns Bockbier en de Apeldoornse Tripel.

Deze bieren zijn ontstaan door de brouwers hun versie van het betreffende bier te laten keuren door een onafhankelijke jury; het winnende recept is dan in productie genomen door een professionele brouwerij. Deze bieren zijn te koop bij diverse Apeldoornse slijters en tijdens diverse evenementen zoals braderieën en het jaarlijks terugkerende Bierfestival Preuvenement op het Marktplein in Apeldoorn (elke 1e zondag in september).

Ook zijn er diverse gelegenheidsbieren uitgebracht , zoal het Carnavalsbier, het Canadian Liberation Ale (n.a.v. 50-jarige bevrijdingsfeest) en een Apeldoorns Dubbel.

Vriendenclub

Zelf bier brouwen nog een stapje te ver? Draagt u bier en de brouwers van AWA’85 toch een warm hart toe? Dan kunt u altijd vriend worden van de Vriendenclub van de Apeldoornse Brouwers. Voor € 50,- per jaar ondersteund u als vriend van de Vriendenclub de brouwers van AWA’85 met  alle activiteiten. Zo kan uw lidmaatschap een bijdrage leveren voor de aanschaf van een brouwinstallatie, het vervangen van verouderde apparatuur of uitbreiding van de benodigde attributen t.b.v. het bierbrouwen.

Natuurlijk laten we u niet met lege handen staan. Zo krijgt u altijd een leuk welkomstgeschenk (heeft uiteraard met bier te maken) en krijgt u ieder jaar een doos/krat met verschillende speciaalbieren, welke voor en door de Vriendenclub worden gebrouwen, daarnaast kunt u tegen een gereduceerd tarief speciale proefavonden bijwonen.

Wilt u meer informatie, of wilt u direct lid worden? Mail de secretaris van de vriendenclub.

Wijn maken

De Wijnmakers van AWA’85 maken wijn in huiselijke kring. Voor de wijnen worden zeer uiteenlopende vruchten gebruikt, zoals vlierbessen, bramen en appels. Hun ervaringen delen ze op de clubavonden, en natuurlijk worden de wijnen hier ook geproefd.

Mocht u van plan zijn zelf wijn te gaan maken, dan kunt u altijd een beroep doen op de ervaring van onze wijnmakers.

Algemeen reglementen en privacyverklaring

Algemeen reglement vriendenclub
Algemeen reglement lid en donateur
Privacyverklaring